Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Συνδέσμους Φιλολόγων Πελοποννήσου και την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» διοργανώνουν τα εξής βιωματικά σεμινάρια ρητορικής:
α) Τα ρητορικά αγωνίσματα στη σχολική τάξη: την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στο 4ο ΓΕΛ Τρίπολης, ώρες 16.00 – 19.00 για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων Αρκαδίας και Αργολίδας.
- Ι. Εισήγηση: Ιωάννης Σόλαρης: Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων – ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου: «Εισαγωγή στα αγωνίσματα της Ρητορικής».
- ΙΙ. Βιωματικό εργαστήριο: Αλεξάνδρα Δημακοπούλου: Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων – ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου: «Ένταξη της ρητορικής παιδείας στην εκπαιδευτική πράξη: Παράδειγμα Διδακτικού Σεναρίου για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας».
β) «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής.
Εισηγήσεις: Βάλια Λουτριανάκη: Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA ( Paris IV-Sorbonne), Υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» & Παναγιώτα Γιαννοπούλου: Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκπαιδεύτρια Ρητορικής
γ) «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής.
Εισήγηση: Παναγιώτα Γιαννοπούλου: Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκπαιδεύτρια Ρητορικής

Σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι να προβληματίσουν αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο. Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.
ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου